banner

Utorak, 03 Siječanj 2017 21:50

Stretno u novoj + invazija Drave !

Napisao

Danas sam mislio prošetati sa UL štapićem , čisto da se upišem u listu strelaca za ovu godinu , nije mi na pamet palo da bi se provozo sve do črnkovaca čamcem na ovo fino toplo vrijeme vani ,a pogotovo ne sa još dvojicom u čamcu . No kako to obično biva , jesam .

Krečemo Čiro , Deni i ja oko dvice , nosimo gorivo i usput je Deni poplašio Hrcovog tetka tako što mu je bubnio na mjesto koliko je visok i širok sa metra visine , fino mislim , bar nisam ja po običaju :-) !

Sipamo dvotaktolu i stara 2t  Yamahita od 15 ks kreše bez pardona te se polako vozimo nizvodno . Prvo što kužim da nikad u životu nisam vidjeo toliko pataka na dravi , doduše nisam vidjeo vjerovatno zato što baš nisam neki fan zimskog navozavanja dužim rutama . Ljepo je vidjeti jata od parsto komada kako veselo bježe od čamca . Ono drugo , puno ružnije od ljepih patkica su nepregledna jata kormorana , stotine po som drveču uz obalu . Na prvi pogled se čini da je inje na drveču u ljep i sunčan dan , al nije inje nit su bjeli labudovi , također nisu ni šatori hasan age nego bjela govna crnih kormorana, posvuda .

1 korm

Odvratne životinje koje su nekad nastanjivale po jedno drvo svakih par km imaju nepreglednu koloniju duž cijele obale . Rijetko mi se koja životinja gadi kao ova ptica , a nažalost sve ih je više i više svake godine .

Drugi invazist je dabar , simpatični glodavci koji če polako ali sigurno stati uz bok kormoranima među mojim najmilijim životinjama . ove godine su me par puta pošteno razjebali pri pokušaju pecanja smuđa uz obalu . Šupci se vole došuljati polako do čamca ,a onda napraviti takvu buku da je svaki ribolov poslje čisto gubljenje vremena . Prije par godina su nas ljudi gledali sa podsmjehom kad se spomene dabar , a sada su okupirali sve obale i praktički nema 1 kilometra gdje nije bar jedna nastamba . Male pizde nam doduše pomažu tako što ruše drveče u vodu i prave ljepa mijesta za grabežljivce , al' rađe bi da ih nema !

2 daba

Treče invazivno govance koje sam danas vidio je školjka koja na oko izgleda ljepo , vidio sam ih i prije al bogami nikad u takvom broju , na dva mjesta su prekrivale cijelo dno kao tepih . Em što smetaju za pecanje , imaju ljepu naviku da kao jajašca se ugnjezde u impelama motora koje vlasnici ne dižu iz vode u mirovanju . Govance se zove raznolika trokutnjača (Dreissena polymorpha) i davno sam čito da pravi i neke ozbiljne šteta al sam zaboravio o čemu je riječ .

25 skolj

 

Pecali smo malo u Črnkovcima , Čiro i Deni iz čamca ,a ja sam odabrao provlačenje kroz kupine , skakanje po dabrovom brlogu i gacanje po blatu  , oduvjek sam bio mizantropični mazohist u ribolovu . U Črnkovcima jedan mali trkac i ode rep sa Pike shada 11 , krečemo kuči i usput stajemo na jedno mjesto zabaciti još par puta . Tu je Čiro imo neke nerealizirane udarce zadnjih dana . Imo i ja jedan takav pa zaključio da je vjerovatno bijela riba u jatu ispod nas . Za koji minut ope neka sumnjiva situacija i dižem ljepog smuđa . Gađo je starog dobrog GT Shada u sivoj boji , fino za prvu ribu sezone . Slikam se i usput Deni viče da ga sklonim od ruba čamca da ne padne u vodu . Puštam ga na mladičevo zaprepaštenje  , imam jednog u frižideru ,a i prva je riba ove godine .

3 ja

 

Sklapam štap pošto mi je lagano dosta , a i ručice nježne me zebu . Deni i čiro bacaju još par minuta , špekuliramo oko nekih situacija i uspoređujemo iskustva kadli Deni kurbla rolu koja je istini za volju na izdisaju ko da želi postati svjetski prvak u kurblanju role . Ulovio je jednog isto finog , debela žennka koje mi je pomalo žao što neče ostaviti potomstvo . Slikamo Denija i palimo do stare drave da naložimo vatricu u domu .

4 den

Pročitano 2574 puta